Αρχική σελίδα » Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στην καρτέλα αυτή θα παρουσιάζονται οι διαδικασίες επιλογής για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματός μας καθώς και περιληπτικώς τα Προγράμματα αυτά. Αναλυτικές οδηγίες και λεπτομέρειες θα βρίσκονται πάντα στον Οδηγό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος και στις επί μέρους ανακοινώσεις της Γραμματείας.

Γενικά

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη «Χημεία» από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ.Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. προσδιορίζεται από τις γνωστικές περιοχές της Επιστήμης Χημείας και τις εφαρμογές της Χημείας στη σύγχρονη Τεχνολογία. Σκοπός του προγράμματος είναι:

  1. Η παροχή γνώσεων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στη βασική, συστηματική και επιστημονική έρευνα, που συμβάλλει στη συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της Χημείας
  2. Η δημιουργία ικανού ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τις θέσεις τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανική παραγωγή, την έρευνα, αλλά και τη διάδοση της γνώσης (εκπαιδευτικός τομέας).
  3. Η διεξαγωγή έρευνας με θεματική συνέχεια, που θα εξασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των εργαστηρίων του Τμήματος Χημείας με άλλα εργαστήρια και Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ΑΕΙ.

Η παρακολούθηση του ΠΜΣ ανατίθεται στη Συντονιστική Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΣΕ). Η ΣΕ συγκροτείται με απόφαση της ΓΣΕΣ, απαρτίζεται από ένα μέλος ΔΕΠ εκπροσώπου κάθε ειδίκευσης και προεδρεύεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Κάθε ΜΦ τηρεί επιμελώς ημερολόγιο έρευνας. Το ημερολόγιο αυτό καθώς και τα σχετικά στοιχεία (φάσματα, καταγραφήματα, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.) ανήκουν στο Εργαστήριο όπου εργάζεται ο φοιτητής και παραμένουν σε αυτό όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Το μέλος ΔΕΠ που επιβλέπει και καθοδηγεί την έρευνα είναι υπεύθυνο για την παρουσίαση αποτελεσμάτων προς τρίτους (δημοσιεύσεις σε περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια, εκθέσεις προς φορείς, διπλώματα ευρεσιτεχνίας κ.λπ.), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία.

Η καθ' οποιονδήποτε τρόπο κατοχύρωση των αποτελεσμάτων της έρευνας (συμπεριλαμβανόμενης και της οικονομικής εκμετάλλευσης) ρυθμίζεται με βάση τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις συμβάσεις του ιδρύματος προς τρίτους. 

Διδάσκοντες

Με εισήγηση του αρμόδιου Τομέα και απόφαση της ΓΣΕΣ, τη διδασκαλία των μαθημάτων και τις ασκήσεις αναλαμβάνουν: [Ν3685/2008, αρθρ.5, παρ.1,2 και 3]
α) Μέλη ΔΕΠ/ΕΠ του Τμήματος Χημείας ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών ή άλλων ΑΕΙ, αποχωρήσαντες λόγω ορίου ηλικίας καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες ή διδάσκοντες βάση του ΠΔ 407/80. (ΦΕΚ 112Α’), οι οποίοι είναι κάτοχοι ΔΔ.
β) Ερευνητές αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που είναι κάτοχοι ΔΔ και έχουν επαρκή ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.
γ) Επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο αντικείμενο του ΠΜΣ.
2. Δεν επιτρέπεται σε μέλος ΔΕΠ να απασχολείται αποκλειστικά με το ΠΜΣ [Ν.3685/08 , αρθρ.5, παρ.1]

Ορκωμοσία

Ο ΜΦ με την εκπλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων – υποχρεώσεων για την απόκτηση ΜΔΕ ή ΔΔ, ορκίζεται ενώπιον της ΓΣΕΣ του Τμήματος και παρουσία του Πρυτάνεως ή του Αντιπρυτάνεως ή του Κοσμήτορα της Σχολής και του απονέμεται δίπλωμα ειδίκευσης στο οποίο αναγράφεται: η ειδίκευση, το ΦΕΚ δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης λειτουργίας του ΠΜΣ, η ημερομηνία ορκωμοσίας και ο βαθμός του διπλώματος.

Ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού του διπλώματος έχει ως εξής (απόφαση ΓΣΕΣ, 21.10. 1996): ο μέσος όρος των βαθμών των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με το 1/3 και ο βαθμός της ερευνητικής εργασίας με τα 2/3. Το άθροισμα των δύο αυτών γινομένων αποτελεί το βαθμό του διπλώματος. Για τη βαθμολογία και το χαρακτηρισμό της επίδοσης ισχύουν τα αναφερόμενα στον τρόπο υπολογισμού του βαθμού του πτυχίου των προπτυχιακών σπουδών (Κεφ.4, παραγρ. 4.6). 

Οι oρκωμοσίες γίνονται ομαδικά μετά το πέρας κάθε εξεταστικής περιόδου, σε ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία του Τμήματος.

 

Ανακύπτοντα θέματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό του ΠΜΣ του Τμήματος, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, θα επιλύονται με απόφαση της ΣΕ ή της ΓΣΕΣ κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΣΕ.