Αρχική σελίδα » Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών » Διδακτορικό Δίπλωμα

Διαδικασία επιλογής φοιτητών

Ο κάτοχος ΜΔΕ του Τμήματος Χημείας του ημετέρου ιδρύματος ή άλλων τμημάτων ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με αίτησή του δύναται να εκπονήσει ΔΔ. προς την απόκτηση τίλτου. Η αίτηση υποβάλεται στη Γραμματεία προσδιορίζοντας σε γενικές γραμμές το αντικείμενο της Δ.Δ. [Ν.3685/08 άρθρο 9 παρ. 1α.].

Μετά από αιτιολογημένη πρόταση της ΣΕ, η ΓΣΕΣ αποφασίζει για την τελική επιλογή.

Διάρκεια φοίτησης - Παρακολούθηση - Εξετάσεις

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση ΔΔ είναι 3 έτη [Ν.3685/08 άρθρο 9 παρ. 3β.] από τον ορισμό του θέματος και της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.

Σε περίπτωση υπέρβασης της χρονικής διάρκειας ο ΜΦ διαγράφεται με απόφαση της ΓΣΕΣ. Για ειδικούς λόγους μπορεί η ΓΣΕΣ του Τμήματος να παρατείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα τη διάρκεια σπουδών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της ΣΕ.

Η ΣΕ και ειδικότερα το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και του ελέγχου της πορείας των σπουδών κάθε ΜΦ (έλεγχος παρουσιών, συμμετοχής σε ασκήσεις, εσωτερικά σεμινάρια κ.λπ.). Η ΣΕ επιτροπή ελέγχει την απόδοση καθε ΜΦ και σε περιπτώσεις ατελούς παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του ΜΠΣ, αποτυχιών σε εξετάσεις, ανεπαρκούς ερευνητικής προσπάθειας ή άλλων ανάλογων αιτίων, ειδοποιεί εγγράφως τον ΜΦ περί πιθανής διαγραφής του και εισηγείται αυτήν στη ΓΣΕΣ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συνεχιζόμενης αδιαφορίας του.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στα δύο πρώτα εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει 13 εβδομάδες για διδασκαλία και 2 εβδομάδες για εξετάσεις. Εάν η διδασκαλία διαρκέσει λιγότερο από 10 εβδομάδες το μάθημα θεωρείται ως μη διδαχθέν και για την επίλυση του προβλήματος επιλαμβάνεται η ΣΕ. Δηλώσεις παρακολούθησης μαθημάτων θα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος, μέχρι δέκα ημέρες μετά την έναρξη των παραδόσεων. Η ενεργός συμμετοχή κάθε ΜΦ στα μαθήματα ελέγχεται από τους διδάσκοντες και σε περίπτωση ανεπαρκούς παρακολούθησης ο ΜΦ δεν δικαιούται να προέλθει στις σχετικές εξετάσεις.

Η εξέταση κάθε μαθήματος πραγματοποιείται στο τέλος του εξαμήνου κατά το οποίο διδάχθηκε και σε περίπτωση αποτυχίας ή μη συμμετοχή σε αυτές, οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται το Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση αποτυχίας ή μη συμμετοχής στις εξετάσεις στις οποίες συνολικά μπορεί να συμμετάσχει ο ΜΦ, διαγράφεται.

Αναστολή φοίτησης

Για ειδικούς λόγους μπορεί η ΓΣΕΣ του Τμήματος να χορηγήσει σε υποψήφιο διδάκτορα άδεια αναστολής της παρακολούθησης των μαθημάτων ή της εκπόνησης του πειραματικού μέρους της υπό εκπόνησης διατριβής. Η άδεια δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας του ακαδημαϊκού έτους. Η ελάχιστη διάρκεια της αναστολής δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Απόκτηση ΔΔ

Για την απόκτηση του ΔΔ απαιτούνται:
α) Η επιτυχής εξέταση σε ένα από τα παρακάτω μαθήματα το οποίο ο υποψήφιος διδάκτορας δε θα πρέπει να το έχει ξαναπαρακολουθήσει ως μάθημα του ΜΔΕ του:
1. Αναλυτική Χημεία
2. Προχωρημένη Ανόργανη Χημεία
3. Βιοχημεία
4. Οργανική Χημεία
5. Φυσικοχημεία
β) Η επιτυχής εξέταση σε προπτυχιακά μαθήματα και μαθήματα ειδίκευσης σχετικών με το θέμα της Διδακτορικής διατριβής, τα οποία θα καθορίζονται μετά από εισήγηση της τριμελούς επιτροπής.
γ) Η εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας, που θα αποτελεί συμβολή στην Επιστήμη της Χημείας.
δ) Η συγγραφή διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.2083/92 και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό συγγραφής Διδακτορικής Διατριβής του Τμήματος Χημείας.

Για κάθε ΜΦ που αρχίζει την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής ορίζεται από τη ΓΣΕΣ, ύστερα από εισήγηση της ΣΕ, τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την καθοδήγηση και επίβλεψη του υποψηφίου. Η συμβουλευτική επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο καθορίζει το θέμα της Διατριβής ενώ απαρτίζεται από τον επιβλέποντα, που είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας και ανήκει στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή ή του Επίκουρου Καθηγητή και δύο άλλα μέλη του ΔΕΠ του ιδίου ή άλλου Τμήματος του ιδίου ή άλλου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αποχωρήσαντες λόγω ορίου ηλικίας καθηγητές ή ερευνητές των βαθμίδων Α, Β ή Γ, Αναγνωρισμένου Ερευνητικού Κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού οι οποίοι είναι κάτοχοι ΔΔ. Το ερευνητικό και διδακτικό αντικείμενο των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής πρέπει να είναι ίδιο ή συναφές με την ερευνητική κατεύθυνση της υπό εκπόνηση Διατριβής. [Ν. 3685/08, αρθρ 9, παρ.2] Ο μέγιστος αριθμός επιβλεπόμενων διατριβών ανά μέλος ΔΕΠ είναι μέχρι πέντε (5).

Με απόφαση της ΓΣΕΣ μπορεί ο υποψήφιος διδάκτορας να εκτελέσει τμήμα ή το σύνολο του πειραματικού μέρους της διατριβής σε αναγνωρισμένα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Η 3μελής συμβουλευτική επιτροπή, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα, υποβάλλει έκθεση προόδου στη ΓΣΕΣ του Τμήματος, στο τέλος κάθε χρόνου από τον ορισμό της. Η έκθεση αυτή υπογράφεται από τον υποψήφιο και την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή.

Με την ολοκλήρωση του πειραματικού μέρους της διατριβής ο υποψήφιος προχωρεί στη συγγραφή της 1ης έκδοσης της διατριβής, η οποία εκδίδεται σε τέσσερα αντίτυπα, ένα για κάθε μέλος της 3μελούς συμβουλευτικής επιτροπής και ένα για τον υποψήφιο. Ο υποψήφιος οφείλει να παραδώσει στον επιβλέποντα, κάθε άλλο στοιχείο που θα ζητηθεί για τον έλεγχο της εγκυρότητας και πιστότητας των παρουσιαζόμενων αποτελεσμάτων (ημερολόγια εργαστηρίου, καταγραφήματα, φάσματα, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.

Η 3μελής συμβουλευτική επιτροπή σε διάστημα ενός μηνός αξιολογεί το επιστημονικό έργο του υποψηφίου και εφ' όσον κρίνει ότι τούτο έχει ολοκληρωθεί, επιτρέπει τη συγγραφή της 2ης έκδοσης της διατριβής. Στην έκδοση αυτή έχουν γίνει όλες οι διορθώσεις της 3μελούς συμβουλευτικής επιτροπής και εκδίδεται σε εννέα αντίτυπα, ένα για κάθε μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής ένα για τον υποψήφιο και ένα διαβιβάζεται στη ΣΕ η οποία εισηγείται στη ΓΣΕΣ τον ορισμό της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Για τον ορισμό της 7μελούς ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει και μία εργασία από τη διδακτορική του διατριβή (δημοσιευμένη) σε διεθνές περιοδικό με υψηλό συντελεστή απήχησης.

Για την τελική αξιολόγηση και κρίση της διατριβής του υποψηφίου διδάκτορα μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του, ορίζεται από τη ΓΣΕΣ 7μελής εξεταστική επιτροπή, στην οποία μετέχουν και τα μέλη της 3μελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη της 7μελούς εξεταστικής επιτροπής πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 πρέπει να ανήκουν στο οικείο Τμήμα. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής μπορεί να είναι μέλη ΔΕΠ πανεπιστημιών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αποχωρήσαντες λόγω ορίου ηλικίας καθηγητές ή ερευνητές των βαθμίδων Α, Β ή Γ, Αναγνωρισμένου Ερευνητικού Κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού οι οποίοι είναι κάτοχοι ΔΔ. Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ανήκουν στην ίδια ή συγγενή επιστημονική ειδικότητα με αυτή στην οποία εκπονεί ο υποψήφιος τη διατριβή του. [Ν. 3685/08, αρθρ 9, παρ.4α]

Μετά την παρέλευση 10 ημερών και πριν τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον ορισμό της 7μελούς εξεταστικής επιτροπής, ο υποψήφιος αναπτύσσει τη διατριβή του δημόσια ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια κρίνει το πρωτότυπο της διατριβής και το αν αποτελεί συμβολή στην Επιστήμη. Η πρωτοτυπία και η επιστημονική αξία της διατριβής, ενισχύεται από δημοσιεύσεις τμημάτων του ερευνητικού μέρους της σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Για την έγκριση της διδακτορικής διατριβής απαιτείται σύμφωνη γνώμη 5 τουλάχιστον μελών της επιτροπής. [Ν. 3685/08, αρθρ 9, παρ.4β].

Μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων της 7μελούς εξεταστικής επιτροπής, εκδίδεται η τελική έκδοση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οδηγίες για τη συγγραφή των διδακτορικών διατριβών. 

Η αναγόρευση του υποψηφίου σε διδάκτορα γίνεται από τη ΓΣΕΣ, ενώπιον της οποίας ο υποψήφιος δίνει τον προβλεπόμενο όρκο. Προϋπόθεση για την αναγόρευση είναι η κατάθεση των απαραίτητων ανατύπων της διατριβής στη Γραμματεία του Τμήματος με τις τυχόν διορθώσεις/προσθήκες, που υποδείχθησαν κατά την εξέταση. [Ν2083/92, αρθρ.12, παρ.5δ]

Σε περίπτωση μη έγκρισης της διδακτορικής διατριβής από την 7μελή εξεταστική επιτροπή με απόφαση της ΓΣΕΣ, δίνεται ευκαιρία στον υποψήφιο να επαναπαρουσιάσει τη διδακτορική του διατριβή σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού λάβει υπόψη του τυχόν υποδείξεις της εξεταστικής επιτροπής.