Αρχική σελίδα » Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών » Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης » Γενικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Διαδικασία επιλογής φοιτητών

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί (εκτός εάν αλλιώς ορίζεται σε κάθε ειδίκευση)
α) πτυχιούχοι Τμημάτων Χημείας, Χημικών Μηχανικών και Πτυχιούχοι όλων των τμημάτων των σχολών Θετικών Επιστημών, Σχολών Υγείας, Γεωπονικών Σχολών και συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών της αλλοδαπής.
β) πτυχιούχοι συναφών τμημάτων των Α-ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114 τ.Α΄).

Για την παρακολούθηση του ΠΜΣ προβλέπεται η καταβολή συνολικού ποσού διδάκτρων 2.400€ κατανεμημένο σε δόσεις.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μία ξένη γλώσσα, οι δε αλλοδαποί την Ελληνική. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος της διατιθέμενης βιβλιογραφίας είναι στην Αγγλική, θα προτιμούνται οι υποψήφιοι που γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα αυτή.

Η επιλογή γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
α) Το γενικό βαθμό πτυχίου.
β) Τη βαθμολογία στα σχετικά με το ΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα.
γ) Την επίδοση σε πτυχιακή εργασία, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο.
δ) Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου.
ε) Την προσωπικότητα του υποψηφίου, όπως αυτή εκτιμάται από συνέντευξη από την επιτροπή  επιλογής της κάθε ειδίκευσης.
στ) Τις συστατικές επιστολές
ζ) Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ορισμένα μαθήματα που θα καθορίζονται από τη ΣΕ, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η ΓΣΕΣ, μετά από εισήγηση της ΣΕ, αποφασίζει για τον αριθμό των κατά ειδίκευση μεταπτυχιακών φοιτητών (ΜΦ) και προκηρύσσει τις θέσεις. Η προκήρυξη των θέσεων δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα του Τμήματος εντός του Ιουνίου και κοινοποιείται σε όλα τα προαναφερόμενα Τμήματα. Συγχρόνως με ευθύνη της ΣΕ συντάσσεται και κυκλοφορεί για ενημέρωση των ςνδιαφερομένων φυλλάδιο με τις ανά ειδίκευση ερευνητικές κατευθύνσεις των μελών και τις αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις τους.

Οι υποψήφιοι, μαζί με την αίτηση, υποβάλλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο του πτυχίου, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας και όποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει την υποψηφιότητά τους (πτυχία ξένων γλωσσών, συστατικές επιστολές, ερευνητικές δημοσιεύσεις κ.λπ.). Δύνανται να υποβάλλουν αίτηση φοιτητές, οι οποίοι προβλέπεται να καταστούν πτυχιούχοι κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, οι φοιτητές αυτοί θα προσκομίζουν πιστοποιητικό από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, στο οποίο θα φαίνεται ότι περάτωσαν τις σπουδές τους και ότι εκκρεμεί μόνο η διαδικασία της ορκωμοσίας. Στο πιστοποιητικό αυτό θα αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος από την ημερομήνια ανακοίνωσης της προκήρυξης έως 15 Σεπτεμβρίου και οι προβλεπόμενες συνεντεύξεις και εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μετά το πέρας των προαναφερθεισών διαδικασιών, η ΣΕ κατατάσσει τους υποψηφίους κατά αξιολογική σειρά και υποβάλλει εισήγηση στη ΓΣΕΣ, η οποία και αποφασίζει για την τελική αποδοχή.

Οι επιλεγέντες υποψήφιοι θα πρέπει να εγγραφούν σε 10 μέρες από την απόφαση της ΓΣΕΣ. Σε περίπτωση μη εγγραφής εντός της προαναφερθείσης προθεσμίας, καλείται ο 1ος, 2ος, κ.λπ. επιλαχών. Για κάθε ΜΦ ορίζεται από τη ΓΣΕΣ, ύστερα από πρόταση της ΣΕ, ένα μέλος ΔΕΠ ως επιβλέπων.

Διάρκεια φοίτησης - Παρακολούθηση - Εξετάσεις

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τρία (3) ή τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα αναλόγως της ειδίκευσης. Σε περίπτωση υπέρβασης της χρονικής διάρκειας ο ΜΦ διαγράφεται με απόφαση της ΓΣΕΣ. Για ειδικούς λόγους μπορεί η ΓΣΕΣ του Τμήματος να παρατείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα τη διάρκεια σπουδών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της ΣΕ.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στα δύο πρώτα εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει 13 εβδομάδες για διδασκαλία και 2 εβδομάδες για εξετάσεις. Εάν η διδασκαλία διαρκέσει λιγότερο από 10 εβδομάδες το μάθημα θεωρείται ως μη διδαχθέν και για την επίλυση του προβλήματος επιλαμβάνεται η ΣΕ. Δηλώσεις παρακολούθησης μαθημάτων θα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος, μέχρι δέκα ημέρες μετά την έναρξη των παραδόσεων. Η ενεργός συμμετοχή κάθε ΜΦ στα μαθήματα ελέγχεται από τους διδάσκοντες και σε περίπτωση ανεπαρκούς παρακολούθησης ο ΜΦ δεν δικαιούται να προέλθει στις σχετικές εξετάσεις.

Η ΣΕ και ειδικότερα το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και του ελέγχου της πορείας των σπουδών κάθε ΜΦ (έλεγχος παρουσιών, συμμετοχής σε ασκήσεις, εσωτερικά σεμινάρια κ.λπ.). Η ΣΕ ελέγχει την απόδοση καθε ΜΦ και σε περιπτώσεις ατελούς παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του ΜΠΣ, αποτυχιών σε εξετάσεις, ανεπαρκούς ερευνητικής προσπάθειας ή άλλων ανάλογων αιτίων, ειδοποιεί εγγράφως τον ΜΦ περί πιθανής διαγραφής του και εισηγείται αυτήν στη ΓΣΕΣ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συνεχιζόμενης αδιαφορίας του.

Η εξέταση κάθε μαθήματος πραγματοποιείται στο τέλος του εξαμήνου κατά το οποίο διδάχθηκε και σε περίπτωση αποτυχίας ή μη συμμετοχή σε αυτές, οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται το Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση αποτυχίας ή μη συμμετοχής στις εξετάσεις στις οποίες συνολικά μπορεί να συμμετάσχει ο ΜΦ ανάλογα με το πρόγραμμα που παρακολουθεί, διαγράφεται.

H εργασία παραδίδεται έναμιση μήνα πριν την λήξη του τελευταίου εξαμήνου των σπουδών του ΜΦ στον επιβλέποντα, μαζί με κάθε άλλο στοιχείο που θα ζητηθεί για τον έλεγχο της εγκυρότητας και πιστότητας των παρουσιαζόμενων αποτελεσμάτων (ημερολόγια εργαστηρίου, καταγραφήματα, φάσματα, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.). Ο επιβλέπων εντός 15 ημερών αξιολογεί το επιστημονικό έργο του υποψηφίου και εφόσον κρίνει ότι τούτο έχει ολοκληρωθεί, επιτρέπει τη συγγραφή της 2ης έκδοσης, η οποία πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 10 ημέρες. Στην έκδοση αυτή έχουν γίνει όλες οι διορθώσεις του επιβλέποντα και εκδίδεται σε πέντε αντίτυπα ένα για κάθε μέλος της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής ένα για τον υποψήφιο και ένα διαβιβάζεται στη ΣΕ για τον ορισμό της 3μελούς εξεταστικής επιτροπής.

Μέσα σε 15 ημέρες από τον ορισμό της 3μελούς εξεταστικής επιτροπής, ο υποψήφιος αναπτύσσει τη διατριβή του δημόσια ενώπιον αυτής. Τυχόν διορθώσεις της εξεταστικής πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την ορκωμοσία.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ανάλογα με τη διάρκεια σπουδών της ειδικότητας και το Μάϊο ή το Σεπτέμβριο για όσους δεν ολοκληρώσουν την εκπόνηση της διατριβής μέχρι το τέλος των 3 ή 4 εξαμήνων αντίστοιχα.

Αναστολή φοίτησης

Για ειδικούς λόγους μπορεί η ΓΣΕΣ του Τμήματος να χορηγήσει σε ΜΦ άδεια αναστολής της παρακολούθησης των μαθημάτων ή της εκπόνησης του πειραματικού μέρους της υπό εκπόνησης διατριβής. Η άδεια δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας του ακαδημαϊκού έτους. Η ελάχιστη διάρκεια της αναστολής δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Απόκτηση ΜΔΕ

Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτείται ο ΜΦ:
1. Να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς:
α) Σε όσα από τα προπτυχιακά μαθήματα κρίνει η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή απαραίτητα
β) Σε όσα μαθήματα ειδίκευσης καθορίζει η κάθε κατεύθυνση
2. Να εκπονήσει υποχρεωτική ερευνητική εργασία υπό την επίβλεψη του ορισθέντος ως επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ. Τα αποτελέσματα, που πρέπει να περιέχουν στοιχεία πρωτοτυπίας, παρουσιάζονται υπό τη μορφή διατριβής (Διατριβή Ειδίκευσης). Η διατριβή περιλαμβάνει θεωρητικό και πειραματικό μέρος. Η διατριβή γίνεται αποδεκτή από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο επιβλέπων και δύο μέλη ΔΕΠ/ΕΠ. Ο υποψήφιος παρουσιάζει τη διατριβή του σε ανοικτό ακροατήριο.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Τα μαθήματα του ΠΜΣ είναι εξαμηνιαία. Στα μαθήματα προβλέπονται ώρες διδασκαλίας (θεωρία, φροντιστηριακές ασκήσεις) και πρακτικής άσκησης (χημικά εργαστήρια, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Για την απονομή του ΜΔΕ απαιτείται η επιτυχής συμπλήρωση ανάλογα με την ειδίκευση 90 ή 120 πιστωτικών μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS, 30 πιστωτικών μονάδων ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο) σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του φοιτητή στο σύνολο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον εσωτερικό κανονισμό του ΠΜΣ.