Αρχική σελίδα » Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών » Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης » Ανόργανη Χημεία και Eφαρμογές της στη Βιομηχανία

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα λειτουργήσει από το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ανόργανη Χημεία και Eφαρμογές της στη Βιομηχανία» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Με σκοπό την  προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. θα γίνονται στα ελληνικά ή/και στα αγγλικά.

Αντικείμενο: η ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας υψηλής στάθμης στο πεδίο αιχμής της Ανόργανης Χημείας και των εφαρμογών της στη Βιομηχανία. Η Ανόργανη Χημεία ασχολείται με τη μελέτη του ρόλου που διαδραματίζουν τα διάφορα μεταλλικά ιόντα και λοιπά ανόργανα στοιχεία στα υλικά, στην ενέργεια, στα βιολογικά συστήματα και στη ζωή. Έχει πολλές εφαρμογές, όπως είναι: η σύνθεση πορωδών υλικών για την αποθήκευση αερίων, η σύνθεση καταλυτών χρήσιμων στη  βιομηχανία παραγωγής ενέργειας (συμβατικής και ΑΠΕ), αλλά και σύνθεσης ουσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, η ανάπτυξη καινοτόμων λιπασμάτων και ανόργανων σκευασμάτων, η ανάπτυξη ζεολίθων, γελών και αεροζέλ,  η ανάπτυξη ανόργανων φαρμάκων με βάση το μέταλλο, η ανάπτυξη βιοκαταλυτών και η βιοκατάλυση, η ανάπτυξη διαγνωστικών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και άλλων ασθενειών κ.ά. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος και σε όλες αυτές τις αναφορές κεντρικό ρόλο έχει το μεταλλοϊόν και οι μέθοδοι σύνθεσης και ανάλυσης αυτών των προϊόντων.  Η επιτυχία των σκοπών του έργου στηρίζεται α) στις συντονισμένες προσπάθειες διδασκαλίας και έρευνας των ειδικών στο αντικείμενο μελών ΔΕΠ, β) στην προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και γ) στη δημιουργία της κατάλληλης εργαστηριακής και ερευνητικής υποδομής και παράδοσης στην Ελλάδα, με αντικείμενο αιχμής την Ανόργανη Χημεία και εφαρμογές της στη Βιομηχανία.

Ειδικότερα, επιδιώκεται:

  1. Η αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού των Τμημάτων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που εξειδικεύεται στη διεπιστημονική γνωστική περιοχή του Π.Μ.Σ.
  2. Η αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση γνωστικών περιοχών και εργαστηριακών τεχνικών με στόχο την ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη χρησιμοποίησή τους σε αναπτυξιακούς χώρους της Εθνικής Οικονομίας, όπως είναι η στελέχωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών (π.χ. Χημική και Φαρμακευτική Βιομηχανία, Εργαστήρια και Κλινικές Νοσοκομείων, Βιομηχανία παραγωγής Ενέργειας κλπ),
  3. Η αξιολόγηση του Π.Μ.Σ από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης και η αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο στις εφαρμογές της Χημείας στη σύγχρονη Τεχνολογία.


Σκοπός: 

α) Η παροχή γνώσεων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στη, συστηματική και επιστημονική έρευνα, που συμβάλλει στη συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της Χημείας αλλά και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της σε Βιομηχανικό Επίπεδο

β) Η δημιουργία ικανού ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τις θέσεις τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανική παραγωγή, την έρευνα, αλλά και τη διάδοση της γνώσης (εκπαιδευτικός τομέας).

Αριθμός εισακτέων: ορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο σε εικοσιπέντε (25) μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Στο ΠΜΣ επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτοί υπότροφοι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3685/2008.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι συναφών Τμημάτων ΑΕΙ  και A-ΤΕΙ, της ημεδαπής ή ομοτα­γών της αλλοδαπής.

Για την παρακολούθηση του ΠΜΣ προβλέπεται η καταβολή συνολικού ποσού διδάκτρων 2.400€ κατανεμημένο σε δόσεις. 

Κριτήρια επιλογής: η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
1. Το γενικό βαθμό του πτυχίου.
2. Τη βαθμολογία στα σχετικά με το ΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα
3. Την επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο
4. Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου
5. Την προσωπικότητα του υποψηφίου, όπως αυτή εκτιμάται από συνέντευξη προς τη συντονιστική επιτροπή (ΣΕ).
6. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ορισμένα μαθήματα που θα καθορίζονται από τη ΣΕ, όποτε τούτο κρίνεται απαραίτητο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μία ξένη γλώσσα. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος της διατιθέμενης βιβλιογραφίας είναι στην Αγγλική, θα προτιμούνται υποψήφιοι που γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα αυτή. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα, δεδομένου ότι η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική γλώσσα.

Αιτήσεις υποψηφιότητας: Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος, σε ειδικό έντυπο χορηγούμενο από αυτήν, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους και οι προβλεπόμενες συνεντεύξεις και εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά το 3ο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου.

Δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο πτυχίου, ή στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι αναμένεται η αποφοίτησή τους κατά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
2. Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ για όσους προέρχονται από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
3. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας
4. Βιογραφικό σημείωμα
5. Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης ξένης γλώσσας και της Ελληνικής για τους αλλοδαπούς.
6. 2 συστατικές επιστολές

Για την απονομή του ΜΔΕ απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε 6 θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του Α’ και του Β’ Εξαμήνου σπουδών καθώς και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Το ΠΜΣ "Ανόργανη Χημεία και Eφαρμογές της στη Βιομηχανία" θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 11α του άρθρου 80, του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195 τ. Α΄) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Υπεύθυνος Ειδίκευσης: Καθηγήτρια Χριστιάννα Μητσοπούλου

Διάρκεια: 3 εξάμηνα

Εκπόνηση εργασίας: στη διάρκεια του 3ου εξαμήνου σπουδών

Μαθήματα 

Α' εξάμηνο

  • Ανόργανη Σύνθεση και Ανάλυση
  • Ανόργανη Δομή και Δραστικότητα
  • Θέματα Ανόργανης Χημείας

Β' εξάμηνο

  • Συλλογή βιβλιογραφικών δεδομένων και Παρουσίαση Εργασίας αναφορικά με το ερευνητικό πεδίο της διπλωματικής εργασίας
  • Επιλεγόμενο μάθημα Α
  • Επιλεγόμενο μάθημα Β

Οι φοιτητές επιλέγουν τα επιλεγόμενα μαθήματα από το σύνολο των μεταπτυχιακών μαθημάτων που προσφέρονται από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, ανάλογα με την εξειδίκευση που επιθυμούν και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπευθύνου της διπλωματικής τους διατριβής και του διδάσκοντος του αντίστοιχου μαθήματος.